Založ si blog

,,Nevinne” neznášanliví uzurpátori informačného priestoru alebo cielená činnosť zameraná na potláčanie slobodného prejavu a elimináciu určitých názorov zo spoločnosti?

V poslednom, a celkom dlhom, období mám dojem, že sa informačný priestor zmenil na akési bojisko, kde sa bojuje o to, aby pozornosť ľudí prúdila povedzme iba určitým, názorovo žiadúcim smerom, pre ktorý je hľadaná podpora, a diskusia, rešpektujúca právo všetkých zúčastnených strán na ich vlastný názor a jeho slušnú prezentáciu, sa čím ďalej tým viac vytráca.

Verejné diskusie sa stávajú čoraz agresívnejšími, chýbajúce argumenty sú nahrádzané osobnými urážkami so širokou a rozsiahlou paletou invektív, a čerešničkou na torte nezriedka bývajú priania či už priamo vyhrážky ublížením či smrťou.

Pretože prezentujete nejakú informáciu, ktorá sa niekomu inému nepáči, či nezapadá do jeho vnímania sveta, nemali by ste ďalej kráčať po tomto svete, žiť a vyjadrovať svoj názor – takýto názor, súdiac podľa množstva podobných komentárov na sociálnych sieťach, zastáva znepokojivé množstvo ľudí.

Je to dané istou anonymitou sociálnych sietí a internetových platforiem, že sa ľudia v diskusiách a komentároch vyjadrujú čoraz agresívnejšie, pocitom beztrestnosti za takéto správanie, potrebou vybiť si na niekom po náročnom dni všetku nazbieranú frustráciu?
Či určitou degradáciou spoločnosti, ktorá postupne ale isto stráca kontakt so skutočnými hodnotami?

Tak či onak, tento jav je veľmi znepokojivý. 

Ľudia čelia agresívnym osobným útokom iba preto, že majú svoj názor a dovolia si ho povedať, bez ohľadu na to, ako pokojne a slušne ho prezentujú, bez ohľadu na to, že zároveň prezentujú aj zdroje a podklady z ktorých vychádzali, bez ohľadu na to, že sú otvorení slušnej diskusii s ľuďmi, ktorí vidia veci inak a dokonca ju vítajú.

Veď jedným z mnohých benefitov plodnej diskusie je práve obohatenie sa o názory, skúsenosti a pohľady ďalších ľudí, zaujímajúcich k diskutovanej veci postoj odlišný od nášho. Pomáha to formovať a rozvíjať schopnosť pozerať sa na veci z mnohých uhlov a pohľadov, vnímať a rozoberať témy hlbšie a komplexnejšie, a tým pádom budovať schopnosť nachádzať komplexnejšie a efektívnejšie riešenia daných problémov.

Cieľom diskusie predsa nie je prevalcovať a umlčať všetkých ostatných, dosiahnuť, aby súhlasili s jedným prezentovaným názorom a podriadili sa mu. 

To je skôr boj o moc a vplyv, nie diskusia.

A predsa to dennodenne vidíme pri rôznych príležitostiach – či už je to známy, ktorý pri debate všetkých prekričí až kým nestíchnu a nerezignujú, či slovné útoky a nenávistné komentáre pod postami ľudí na sociálnych sieťach, v ktorých rozoberajú nejakú tému, alebo snaha pripraviť ľudí či organizácie o možnosť prezentovať svoje myšlienky na rôznych platformách, pretože sa niekomu nehodia.

Akákoľvek cenzúra v informačnom priestore nie je len tak – kto má potrebu cenzurovať obsah, ktorý nie je objektívne nebezpečný, nemorálny alebo dokonca trestný – ten má obvykle potrebu manipulovať verejnou mienkou ľudí a sloboda prejavu je pre jeho plány hrozbou. Preto je pre neho dôležité obmedziť prístup ľudí k informáciám, ktoré sa mu nehodia a zároveň posilniť informačný potok s informáciami, ktoré sú pre jeho plány vhodné. aby im boli ľudia vystavení čo najviac.

Zdá sa vám to príliš konšpiračné? 

Naopak, je to realita informačnej doby v ktorej žijeme. 

Ľudia, ktorí nemajú žiadne relevantné argumenty do diskusie, sa vás vždy budú snažiť umlčať silou, urážkami, vyhrážkami, očierňovaním vášho mena.

Nemajú argumenty, ktorými by vyvrátili vaše tvrdenia, tak sa budú snažiť zdiskreditovať a očierniť diskutujúceho, aby ubrali vážnosť informáciám, ktoré prezentuje, či ich úplne eliminovali z informačného priestoru.

Ohováranie ako nástroj diskreditácie proste dodnes funguje a používa sa naprieč všetkými oblasťami nášho života.

Pretože mnohí ľudia si neuvedomujú, že je to nástroj manipulácie, ktorý je tak efektívny a účinný predovšetkým preto, že ľudia si neoverujú informácie a fakty, a majú sklony ľahko uveriť nepodloženým informáciám.

Odpovedzte si úprimne na otázku – keď vám niekto povie škandalóznu klebetu o niekom koho poznáte, beriete túto informáciu automaticky ako fakt, alebo pôjdete a overíte si, či je na tom, čo ste sa dozvedeli, aspoň niečo pravdy?

Žijeme v informačnej dobe, kde sme dennodenne vystavení obrovskému množstvu rôznych informácií a tak sa schopnosť overovať si tieto informácie a fakty stáva absolútne kľúčovou.

Pretože informácie riadia úplne všetko v našom živote, každé jedno rozhodnutie a krok. 

Možno si stačí položiť otázku – kto chce, aby sme sa hrýzli ako psi?

Aby deziformácia uspela, je potrebné splniť hlavnú podmienku.

15.05.2024

Nič nie je náhoda. Pred pár dňami som sa dostala ku knihe “Dezinformace. Tajná strategie Ruska, jak zničit západ.” Autorom je generálporučík Ion Mihai Pacepa, bývalý šéf rumunskej výzvednej služby Securitate a poradca prezidenta Ceausesca. Kniha je dnes podpultovým tovarom. Na jej názov som natrafila v nejakej diskusii a podarilo sa mi ju zohnať cez antikvariát. Toto nie [...]

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:04

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

irán.  Ebráhí Raísí

V Iráne havaroval jeden z prezidentských vrtuľníkov

19.05.2024 16:04

Spolu s Raísím cestoval aj iránsky minister zahraničných vecí a ďalší predstavitelia. Ich stav je nejasný.

danko, majerský

Danko: Za okrúhly stôl by si mali sadnúť médiá a vládna koalícia. Líder KDH avizuje nové pravidlá aj mediálny úrad

19.05.2024 15:30

Podľa lídra KDH Milana Majerského by sa nad sebou mali zamyslieť aj novinári, no „zošnurovať“ médiá podľa neho nie je najlepší spôsob.

Elon Musk

Elon Musk spustil v Indonézii satelitný internet Starlink

19.05.2024 15:01

Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

chajimseli

Keď urobíš prvý krok, cesta sa objaví

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 1637x
Priemerná čítanosť článkov: 819x

Autor blogu

Kategórie

Archív