Založ si blog

Viete rozlíšiť fejk od pravdy?

V poslednom čase sa v internetovom priestore objavilo množstvo fejkových správ, ktoré si môžu navzájom odporovať. Prečo sa to deje? Zdá sa, že na tom nie je nič prekvapujúce, novinári idú po senzáciách, je to ich chlebíček. Čím väčšia senzácia, tým vyššia čítanosť. Urobia všetko preto, aby pritiahli pozornosť verejnosti. Morálka ide bokom. Nie všetko je však také jednoduché. 

Konšpirátori existujú, len nie tam, kde ich hľadáte.

Existuje celá sieť organizácií, ktoré sa zaoberajú vymývaním mozgov takým spôsobom, že si ani nevšimneme a tú či onú myšlienku prijmeme za svoju. Predstavte si, že títo ľudia vedia každému – vrátane politikov a orgánov činných v trestnom konaní – vložiť do hlavy potrebnú myšlienku. Ale čo ak zistíte, že títo ľudia konajú v mene určitého náboženstva? Začne to byť zaujímavé, však?

Predstavte si, že v istom štáte predstavitelia uznaného legitímneho náboženstva vytvoria oddelenie na boj proti sektám a konajúc zdanlivo v záujme štátu, v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní a politikmi, sa ujmú úlohy tých „spravodlivých,“, ktorí vyhlasujú za nežiaduce tie organizácie, ktoré sú nežiaduce pre nich. Veľmi výhodné.

A teraz si predstavte, že sa to deje dokonca nie na úrovni jedného štátu, ale hneď v niekoľkých krajinách. Bude to ešte zaujímavejšie.

V skutočnosti existuje celá sieť takýchto bojovníkov proti sektám, združených pod krídlami nadnárodnej súkromnej antikultovej organizácie FECRIS. Nezáleží im na tom, koho vyhlásia za sektu, hlavné je presadzovať naratívy, ktoré sú pre nich priaznivé. Podrobnejšie informácie o histórii FECRIS nájdete vo výskume uznávaných vedcov a právnikov z piatich európskych krajín.

V katolíckej krajine sa všetky organizácie, ktoré nie sú katolícke, nazývajú sektou, v pravoslávnej krajine všetky organizácie okrem tých, ktoré patria k pravoslávnemu kresťanstvu, a tak ďalej. Pod zámienkou príslušnosti k oficiálnemu náboženstvu tvrdia, že konajú v súlade so zákonom, ale v skutočnosti porušujú ústavné právo na slobodu náboženského vyznania.

Ich cieľom môže byť ktokoľvek

Najzaujímavejšie je, že za sektu môžu označiť aj toho, kto nie je náboženskou organizáciou, napríklad nejakú rýchlo rastúcu obchodnú korporáciu, ako Amway, AVON, Oriflame a podobne. Ak si otvoríte zoznamy tých, ktorí sa dostali do tohto mlynčeka na mäso, je jasné, že tu nejde o boj za záchranu čestných občanov pred extrémistami, ale skôr o určitý finančný zisk alebo moc. Ako inak si možno vysvetliť skutočnosť, že aj dobrovoľníci – ľudia, ktorí trávia svoj voľný čas pomocou iným -sa často objavujú v tendenčných článkoch o nežiaducich extrémistických teroristických skupinách? Tak sa to stalo Medzinárodnému spoločenskému hnutiu ALLATRA, ktoré sa zasadzuje za slobodu a demokraciu, a tak sa to stalo dobrovoľníkom projektu Tvorivá spoločnosť, ktorí sa zasadzujú za zlepšenie kvality života každého človeka, za bezpečný svet a dostupnosť najmodernejších technológií.

Kto a hlavne prečo potreboval úmyselne zavádzať verejnosť?

Cieľom FECRIS, alebo skôr tejto tretej sily stojacej v tieni antikultových organizácií, je vytvoriť totalitnú spoločnosť podľa vzoru Severnej Kórey. Od svojho založenia je táto antikultová organizácia zdrojom nespočetných sporov a obvinení z porušovania ľudských práv.

V rozpore so svojím deklarovaným cieľom chrániť pred náboženským extrémizmom je samotná organizácia FECRIS často obviňovaná z toho, že pôsobí ako extrémistická skupina. Kritici tvrdia, že antikultisti na dosiahnutie svojich cieľov používajú zastrašovanie, dezinformácie a dokonca aj násilie.

Napriek obvineniam a kritike však FECRIS pokračuje vo svojej činnosti a aktívne využíva sociálne siete, médiá a iné platformy na šírenie svojho vplyvu. Antikultisti sa snažia presvedčiť čo najviac ľudí, že ich konanie je správne a potrebné.

Do akej miery však ich konanie skutočne slúži verejnému blahu, zostáva otvorenou otázkou. Mnohí vedci, aktivisti a obhajcovia ľudských práv naďalej vznášajú otázky o metódach a motívoch, ktoré stoja za činnosťou antikultových organizácií, a trvajú na tom, že v skutočnosti spôsobujú viac škody ako úžitku.

V tomto kontexte sa kritická analýza a informované pochopenie činností a motívov FECRIS stávajú nielen dôležitými, ale nevyhnutnými. Koniec koncov, len na základe úplných informácií sa dá vedome rozhodnúť, koho podporovať a komu dôverovať.

Krvavé jahody: Vaši to robili naším ženám, teraz je čas na odplatu.

11.06.2024

Nešla som spať, kým som ju nedočítala. Kniha Jiřího S. Kupku, Krvavé jahody, ma úplne dostala. Jej dej začína ukončením II. svetovej vojny, kedy by sa mohlo zdať, že to najväčšie zlo je preč. Nebolo. Z toho, čo sa dialo potom, sa mi dvíhal žalúdok. Pri čítaní som si uvedomovala jedno a to isté: Tie nadávky, osočovanie, ponižovanie. Veď to sa deje aj dnes. Nič sa [...]

Prenasledovanie má jasnú príčinu. Je ňou tabuizovaná téma

09.06.2024

V posledných desaťročiach sa v Európe i mimo nej zvýšila aktivita antikultových organizácií, ktoré vykonávajú svoju činnosť pod zámienkou boja proti nebezpečným „sektám“, ktoré údajne ohrozujú spoločnosť. Využívajú metódy dezinformácie, ohovárania a manipulácie verejnej mienky, čím vyvolávajú nepriateľstvo a konflikty proti kultúrnym, náboženským a [...]

Raz sa ťa budú pýtať: Čo si robil, aby si zachránil demokraciu?

07.06.2024

Novodobá inkvizícia Jedno islamské podobenstvo hovorí, že keď chceli upáliť proroka Abraháma, jeden maličký mravec nabral ústami vodu a pokúsil sa ju vyšplechnúť na oheň, aby ho uhasil. Opýtali sa ho: „Dúfaš, že svojou vodou uhasíš tento plameň?“ Mravec odpovedal: „Nie, nedúfam, že sa mi podarí uhasiť oheň, ale dúfam, až sa ma Alah opýta: ‚ČO SI ROBIL, [...]

Ivan Korčok, prezidentské voľby, Mária Kolíková

Poslanci odvolali šéfov výborov Šipoša a Kolíkovú

27.06.2024 19:02

Návrhy na odvolanie podali koaliční poslanci. Oba návrhy podporilo 76 zo 79 hlasujúcich poslancov.

tibor gašpar

Novým podpredsedom Národnej rady SR bude Tibor Gašpar

27.06.2024 18:58

Post sa uvoľnil po odchode poslanca Blahu, ktorý sa funkcie vzdal po zvolení do Európskeho parlamentu.

internát, areál, Zobor

Dažďová smršť zatopila centrum mesta aj nemocnicu. Výťahy nefungovali, pacientov vynášali na poschodia ručne

27.06.2024 18:05

Mesto pod Zoborom ráta škody na státisíce eur. Novozámockú nemocnicu museli zatvoriť, operácie tam „stopli“. Hrozil jej dokonca energetický blackout.

SR nehoda zrážka autobus vlak mŕtvi NRX

Päť mŕtvych po tragickej nehode pri Nových Zámkoch. Náraz autobus roztrhol, rušeň zachvátili plamene

27.06.2024 17:56, aktualizované: 19:55

Nehoda sa stala v smere na Dvory nad Žitavou.

chajimseli

Keď urobíš prvý krok, cesta sa objaví

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 17057x
Priemerná čítanosť článkov: 1137x

Autor blogu

Kategórie