Založ si blog

Krvavé jahody: Vaši to robili naším ženám, teraz je čas na odplatu.

Nešla som spať, kým som ju nedočítala. Kniha Jiřího S. Kupku, Krvavé jahody, ma úplne dostala. Jej dej začína ukončením II. svetovej vojny, kedy by sa mohlo zdať, že to najväčšie zlo je preč. Nebolo. Z toho, čo sa dialo potom, sa mi dvíhal žalúdok. Pri čítaní som si uvedomovala jedno a to isté: Tie nadávky, osočovanie, ponižovanie. Veď to sa deje aj dnes. Nič sa nezmenilo.

Ty špinavá suka!

Príbeh zhrniem do pár viet. 14-ročná Věra a 9-ročná Naďa spolu s matkou cestujú z Brna na Sibír. Po jednej z nocí, kedy vo vagóne vojaci brutálne znásilnia obe dievčatá (ani to malé dievčatko nie je výnimkou) a matku, sa matka pokúsi spáchať samovraždu. Neskôr sa pokúsi vziať život aj dcéram. Chlapi zbavení zmyslov a posilnení vodkou si na bezbranných dievčatách ukájajú choré predstavy. Takto chutí moc. Považujú ich za sprosté zradkyne, suky, hovná, prestávajú byť pre nich ľuďmi. Príbeh pokračuje a vo vypätých situáciách sa ukazuje, čo v kom dominuje. Vidno ktorá zo žien si udrží svedomie a zdravú myseľ aj v neľudských podmienkach.

Prekvapilo ma, že ženy rôznych národností, väzenkyne v baráku, namiesto toho, aby držali spolu lebo im ide o krk, sa začnú hádať kvôli politike. Nadávajú všetky. Nemky obviňujú kvôli Hitlerovi, Rusky kvôli Stalinovi, Poľky kvôli tomu, kde sa nachádza ich štát. Totálna nenávisť a neznášanlivosť len preto, že sa niekto narodil na určitom mieste planéty. Argument, že s politikou nič nemá spoločné, tu neplatil. Hľadali vinníka, na koho by mohli ukázať prstom a vyliať vedro viny. 

Absurdné bolo, ako jeden z vojakov pri znásilňovaní maloletých uvádzal “ospravedlňujúci” dôvod: “Vaši vojaci to robili našim ženám, teraz pykajte, vy .. “, a doplnil to sériou nadávok. Vrchol všetkého bol, kedy sa dievčence (teda už ženy) vrátili po 19-tich rokoch zo zajatia do Znojma. Tam boli pre zmenu onálepkované a osočované termínom špinavé “Rusáčky”. Hoci strávili dlhé roky v gulagu, ľudia na nich pľuli, vysmievali sa im.  Dievčatám bolo dovolené robiť len za minimálnu mzdu.

Nechcem zachádzať do vtedajšej politiky. Netreba. Dnes, rovnako ako pred desaťročiami, sa používa rovnaký scenár. Onálepkovanie určitej skupiny, ktorá je následne ponižovaná. Nemôže sa brániť, a okolie sa tvári, že je hluché, nemé a občas úplne slepé.

Deje sa to práve preto, lebo mlčia. Rozdeľovanie na takých a onakých podporuje práve antikult a deje sa to priamo pred našimi očami. Príklad z knihy mi ukázal, čo všetko sa deje s deťmi, ženami aj mužmi, ktorým sa odoberie status človeka. Je menej ako zviera. Je nikto. A prechádza takým peklom, aký si Dante nevie ani predstaviť. A nie je to problém iba minulosti, deje sa to stále, aj práve teraz.

Prenasledovanie má jasnú príčinu. Je ňou tabuizovaná téma

09.06.2024

V posledných desaťročiach sa v Európe i mimo nej zvýšila aktivita antikultových organizácií, ktoré vykonávajú svoju činnosť pod zámienkou boja proti nebezpečným „sektám“, ktoré údajne ohrozujú spoločnosť. Využívajú metódy dezinformácie, ohovárania a manipulácie verejnej mienky, čím vyvolávajú nepriateľstvo a konflikty proti kultúrnym, náboženským a [...]

Raz sa ťa budú pýtať: Čo si robil, aby si zachránil demokraciu?

07.06.2024

Novodobá inkvizícia Jedno islamské podobenstvo hovorí, že keď chceli upáliť proroka Abraháma, jeden maličký mravec nabral ústami vodu a pokúsil sa ju vyšplechnúť na oheň, aby ho uhasil. Opýtali sa ho: „Dúfaš, že svojou vodou uhasíš tento plameň?“ Mravec odpovedal: „Nie, nedúfam, že sa mi podarí uhasiť oheň, ale dúfam, až sa ma Alah opýta: ‚ČO SI ROBIL, [...]

Klimatické rekordy prekonané: rok 2023 bol rokom extrémnych udalostí a následkov. Kto bráni varovať verejnosť pred blížiacou sa hrozbou?

06.06.2024

Minulý rok sa vyznačoval sériou klimatických a poveternostných extrémov, ktoré mali zásadný vplyv na celú planétu. Extrémne poveternostné udalosti vrátane sucha, lesných požiarov, povodní a tropických cyklónov spôsobili značnú deštrukciu a straty na životoch. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) rok 2023 prekonal klimatické rekordy, ktoré za sebou zanechali [...]

blesk, búrka, blesky, počasie

Pozor na vietor a prudký dážď. Meteorológovia varujú pred búrkami

21.06.2024 22:00

Na území celého Slovenska hrozia v piatok večer aj v sobotu búrky.

Medveď hnedý

Útoky medveďov na človeka v Japonsku sa množia. Ďalšou obeťou je stavebný robotník

21.06.2024 20:41

Medveď pravdepodobne zabil stavebného robotníka (58) v Japonsku. Muža našli v lese v prefektúre Nagano s rozsiahlymi poraneniami hlavy a chrbta.

vojna na Ukrajine, hroby, Charkov

NYT: Veľa mužov na Ukrajine sa skrýva. Obávajú sa, že ich nevycvičených pošlú na smrť

21.06.2024 18:35

Na Ukrajine žije mnoho mužov, ktorí sa skrývajú. Majú strach z odvodov do armády na obranu krajiny proti ruskej invázii. S niekoľkými z nich hovoril denník The New York Times (NYT).

Viktor Orbán

Nemecko už podľa Orbána 'nevonia a nevyzerá rovnako', zmenilo sa na multikultúrny svet

21.06.2024 18:21

Maďarský premiér Orbán počas návštevy Berlína povedal, že Nemecko sa v dôsledku migrácie zmenilo na "pestrofarebný, multikultúrny svet".

chajimseli

Keď urobíš prvý krok, cesta sa objaví

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 16691x
Priemerná čítanosť článkov: 1113x

Autor blogu

Kategórie