Založ si blog

Krvavé jahody: Vaši to robili naším ženám, teraz je čas na odplatu.

Nešla som spať, kým som ju nedočítala. Kniha Jiřího S. Kupku, Krvavé jahody, ma úplne dostala. Jej dej začína ukončením II. svetovej vojny, kedy by sa mohlo zdať, že to najväčšie zlo je preč. Nebolo. Z toho, čo sa dialo potom, sa mi dvíhal žalúdok. Pri čítaní som si uvedomovala jedno a to isté: Tie nadávky, osočovanie, ponižovanie. Veď to sa deje aj dnes. Nič sa nezmenilo.

Ty špinavá suka!

Príbeh zhrniem do pár viet. 14-ročná Věra a 9-ročná Naďa spolu s matkou cestujú z Brna na Sibír. Po jednej z nocí, kedy vo vagóne vojaci brutálne znásilnia obe dievčatá (ani to malé dievčatko nie je výnimkou) a matku, sa matka pokúsi spáchať samovraždu. Neskôr sa pokúsi vziať život aj dcéram. Chlapi zbavení zmyslov a posilnení vodkou si na bezbranných dievčatách ukájajú choré predstavy. Takto chutí moc. Považujú ich za sprosté zradkyne, suky, hovná, prestávajú byť pre nich ľuďmi. Príbeh pokračuje a vo vypätých situáciách sa ukazuje, čo v kom dominuje. Vidno ktorá zo žien si udrží svedomie a zdravú myseľ aj v neľudských podmienkach.

Prekvapilo ma, že ženy rôznych národností, väzenkyne v baráku, namiesto toho, aby držali spolu lebo im ide o krk, sa začnú hádať kvôli politike. Nadávajú všetky. Nemky obviňujú kvôli Hitlerovi, Rusky kvôli Stalinovi, Poľky kvôli tomu, kde sa nachádza ich štát. Totálna nenávisť a neznášanlivosť len preto, že sa niekto narodil na určitom mieste planéty. Argument, že s politikou nič nemá spoločné, tu neplatil. Hľadali vinníka, na koho by mohli ukázať prstom a vyliať vedro viny. 

Absurdné bolo, ako jeden z vojakov pri znásilňovaní maloletých uvádzal “ospravedlňujúci” dôvod: “Vaši vojaci to robili našim ženám, teraz pykajte, vy .. “, a doplnil to sériou nadávok. Vrchol všetkého bol, kedy sa dievčence (teda už ženy) vrátili po 19-tich rokoch zo zajatia do Znojma. Tam boli pre zmenu onálepkované a osočované termínom špinavé “Rusáčky”. Hoci strávili dlhé roky v gulagu, ľudia na nich pľuli, vysmievali sa im.  Dievčatám bolo dovolené robiť len za minimálnu mzdu.

Nechcem zachádzať do vtedajšej politiky. Netreba. Dnes, rovnako ako pred desaťročiami, sa používa rovnaký scenár. Onálepkovanie určitej skupiny, ktorá je následne ponižovaná. Nemôže sa brániť, a okolie sa tvári, že je hluché, nemé a občas úplne slepé.

Deje sa to práve preto, lebo mlčia. Rozdeľovanie na takých a onakých podporuje práve antikult a deje sa to priamo pred našimi očami. Príklad z knihy mi ukázal, čo všetko sa deje s deťmi, ženami aj mužmi, ktorým sa odoberie status človeka. Je menej ako zviera. Je nikto. A prechádza takým peklom, aký si Dante nevie ani predstaviť. A nie je to problém iba minulosti, deje sa to stále, aj práve teraz.

Pokrok v ohrození: Prečo je projekt TS v centre prenasledovania?

21.07.2024

Účastníci projektu Tvorivá spoločnosť (ďalej len „TS“) o sebe dávajú vedieť už viac ako 5 rokov. Počas tohto obdobia sú neustále prenasledovaní antikultovnými organizáciami. V posledných rokoch sa aktivizovalo najmä v Rusku a na Ukrajine. Zdá sa to byť dosť zvláštne, keďže samotná aktivita antikultistov, je podľa ich vlastných slov zameraná na zabránenie [...]

Ako nás moderné technológie ochránia pred nedostatkom pitnej vody? Riešenie je jednoduchšie, ako sa môže zdať

11.07.2024

Žijeme v období klimatických zmien. To už nie je hypotéza. Je to realita, ktorá nesie so sebou skazu, nedostatok pitnej vody a hlad.Táto situácia si dnes vyžaduje rozhodné spoločné kroky. Jednou z najnaliehavejších otázok je zabezpečenie vody pre každého obyvateľa Zeme. Dobrovoľníci Tvorivej spoločnosti predstavili jednoduchú technológiu, ktorá pomôže vyriešiť tento [...]

Čo videl Edgar Cayce? Jeho predpovede sa desivo plnia

03.07.2024

Je možné zmeniť budúcnosť, alebo je všetko, čo sa deje, vopred dané? Keď sa Edgara Cayceho, jedného zo svetoznámych jasnovidcov, opýtali, či v roku 2000 nastanú na Zemi nejaké veľké zmeny, odpovedal, že nastane „posun pólov“, ktorý bude znamenať príchod Nového veku. Cayce nikdy neuviedol konkrétne dátumy pozemských zmien, načrtol však chronológiu udalostí, [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha strela atentátnika

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

chajimseli

Keď urobíš prvý krok, cesta sa objaví

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 22143x
Priemerná čítanosť článkov: 1230x

Autor blogu

Kategórie