Založ si blog

Klimatické rekordy prekonané: rok 2023 bol rokom extrémnych udalostí a následkov. Kto bráni varovať verejnosť pred blížiacou sa hrozbou?

Minulý rok sa vyznačoval sériou klimatických a poveternostných extrémov, ktoré mali zásadný vplyv na celú planétu. Extrémne poveternostné udalosti vrátane sucha, lesných požiarov, povodní a tropických cyklónov spôsobili značnú deštrukciu a straty na životoch. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) rok 2023 prekonal klimatické rekordy, ktoré za sebou zanechali stopy ničenia, smútku a ľudského zúfalstva.

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že klíma našej planéty prechádza katastrofálnymi zmenami. V najnovšej správe o stave globálnej klímy sa uvádza, že nové klimatické rekordy sa prekonávajú všade. V roku 2023 sa anomálie stali novou normou. Dôsledky pre ľudí sú devastačné: obete na životoch, strata živobytia, zničená ekonomika.

Extrémne horúčavy a suchá. Najteplejšie leto za posledných 2000 rokov: minulý rok bol rokom extrémnych udalostí a následkov

Vyplýva to zo štúdie, ktorú európski vedci zverejnili v polovici mája 2024. Priemerné teploty v júni, júli a auguste boli o 0,66 °C vyššie ako priemer za obdobie rokov 1991-2020. V regiónoch Strednej a Južnej Ameriky sa zintenzívnilo viacročné sucho. V Argentíne a Uruguaji boli zrážky o 20 až 50% pod priemerom, čo viedlo k stratám na úrode a zníženiu zásob vody.

Lesné požiare. Lesné požiare na celom svete v roku 2023 spôsobili stovky úmrtí a zranení ľudí, ako aj rozsiahle škody a straty lesných plôch. Sezóna lesných požiarov v Kanade ďaleko presiahla všetky doteraz zaznamenané požiare s celkovou rozlohou 18,5 milióna hektárov, čo je viac ako šesťnásobok desaťročného priemeru. Najsmrteľnejší požiar vznikol v USA na Havaji, kde zahynulo viac ako 100 ľudí a ďalších približne 1 300 je nezvestných.

Obsah tepla v oceáne. V roku 2023 dosiahla teplota svetového oceánu najvyššiu úroveň, aká bola kedy zaznamenaná. Globálna priemerná teplota povrchu v roku 2023 bola približne o 1,45 (±0,12) °C vyššia ako priemerná teplota v rokoch 1850-1900. Rok 2023 bol najteplejším rokom za všetkých 174 rokov sledovania. Rekord predchádzajúcich najteplejších rokov bol prekonaný: v roku 2016 s teplotou 1,29 ± 0,12 °C nad priemerom rokov 1850-1900 a v roku 2020 s prekročením o 1,27 ± 0,13 °C. Častejšie a intenzívnejšie vlny morských horúčav majú vážne negatívne dôsledky nielen pre morské ekosystémy a koralové útesy, ale sú príčinou mnohých anomálnych prírodných javov na celom svete.

Záplavy a tropické cyklóny. Zmena režimu zrážok v dôsledku zmeny klímy spôsobila v mnohých krajinách veľké záplavy. Stredomorský cyklón Daniel spôsobil záplavy v Grécku, Líbyi, Bulharsku a Turecku, pričom obzvlášť vážne následky mal v Líbyi. Tropický cyklón Freddy vážne zasiahol Madagaskar, Mozambik a Malawi, zatiaľ čo cyklón Mocha bol jedným z najintenzívnejších cyklónov v Bengálskom zálive. K úmrtiam a ničivým následkom záplav došlo takmer v každej krajine.

Seizmická aktivita. Na Zemi je pozorovaný prudký nárast seizmickej aktivity, pričom zemetrasenia sú čoraz silnejšie a ničivejšie. Jednou z najväčších katastrof v roku 2023 boli zemetrasenia v Turecku a Sýrii. V oblastiach týchto zemetrasení boli postihnuté milióny ľudí, z ktorých väčšina zostala bez domova. Pri katastrofe v Turecku zahynulo viac ako 50 500 osôb a v Sýrii ich zahynulo 8 476. Prírodné katastrofy postihli aj Pakistan, Indiu, Grécko, Maroko, Južnú Kóreu, africké krajiny, USA, Taliansko, Čile, Filipíny.

„Klimatický chaos ohrozuje každý región, krajinu a komunitu na Zemi,“ zdôraznil šéf OSN António Guterres. „Preto sa musíme všetci zjednotiť v prvej línii boja proti klimatickým zmenám – čo je téma tohtoročného Svetového meteorologického dňa – a začať bojovať za lepšiu budúcnosť.“

V čase, keď na Zemi dochádza k vážnym katastrofám a ľudstvo čelí neodvratnej klimatickej kríze, je mimoriadne dôležité nájsť riešenia, ako týmto výzvam čeliť. Dnes má každý z nás možnosť prispieť k boju proti rastúcej hrozbe. Všetky aliancie, ktoré sa snažia čeliť týmto klimatickým výzvam, zohrávajú dôležitú úlohu pri zachovaní našej planéty pre budúce generácie.

Jedným z takýchto združení je Medzinárodné spoločenské hnutie ALLATRA, dobrovoľnícke hnutie, ktoré vzniklo na základe znepokojenia ľudí globálnou hrozbou zmeny klímy. Aktivity účastníkov hnutia prebiehajú v 180 krajinách sveta v plnom súlade s medzinárodným právom. Realizáciou spoločensky významných výskumných projektov dobrovoľníci hnutia významne prispeli a prispievajú k dosiahnutiu kľúčových cieľov OSN zameraných na vytvorenie udržateľnej budúcnosti pre celé ľudstvo. Sú to spoločensky aktívni, iniciatívni ľudia, ktorí sa dobrovoľne venujú výskumu globálnych klimatických zmien na Zemi a hľadaniu riešení týchto problémov. Ich cieľom je využiť svoje vedomosti a zručnosti v prospech spoločnosti a prírody.

V súčasnosti, keď je otázka klimatických zmien mimoriadne akútna a mnoho ľudí prichádza o život v dôsledku katastrofických zmien, je dôležité, aby organizácie ako ALLATRA mohli slobodne sledovať a informovať ľudí o klimatických výzvach. Medzinárodná spoločenská organizácia ALLATRA kvôli svojej rýchlo rastúcej popularite čelí nielen kritike, ale aj nezákonnému prenasledovaniu zo strany antikultových organizácií. Organizovaním kampane na zdiskreditovanie ALLATRA v médiách sa antikultové skupiny snažia vykresliť toto spoločenské hnutie v negatívnom svetle ako „sektu“ a zároveň cielene prenasledovať účastníkov.

Aký zmysel má takáto deštruktívna činnosť antikultových skupín, ktoré porušujú zákony a pošliapavajú demokraciu, bránia práci dobrovoľníkov ALLATRA, čím vytvárajú ďalšie ťažkosti v boji proti klimatickej hrozbe a pri informovaní obyvateľstva?

Odpoveď na túto otázku bola plne sformulovaná v analytickej správe „Nevyhlásená vojna. Amerika je pod útokom“ od experta na národnú bezpečnosť a lektora spravodajských služieb Egona Cholakiana. Vďaka vyšetrovaniu vyšlo najavo, kto stojí za aktivitami antikultových skupín a kto sa snaží zničiť základy demokracie prostredníctvom ohováračských kampaní proti pokojným svetským organizáciám. Mnohí ľudia sa tak dozvedeli pravdu. A to je dôležité najmä v dnešnej dobe, keď je svet na pokraji veľkej katastrofy v dôsledku klimatického chaosu.

Klimatické zmeny nie sú len environmentálnym problémom, ale aj hrozbou pre mier a bezpečnosť. Záplavy, hurikány, zemetrasenia a požiare sú čoraz častejšie a my sa musíme spojiť a okamžite konať, aby sme zabránili katastrofe. Je dôležité, aby každý z nás prevzal zodpovednosť za záchranu našej planéty a podporil organizácie, ktoré sa snažia tento problém riešiť.

TVORCOVIA, KTORÍ PREDBEHLI SVOJU DOBU

19.09.2024

Ďalšia výzva Dr. Cholakiana k Putinovi (pozri video KRIŽOVATKA) zanechala ako obvykle veľa otázok. Áno, nie je sa čomu čudovať, pretože tie tajné materiály, ktoré verejne prezentuje obchádzajúc všetky diplomatické protokoly, boli obyčajným ľuďom nedostupné celé desaťročia. Takže sotva je možné celý objem utajeného sprostredkovať v niekoľkých videosprávach, [...]

Šokujúce odhalenie skrytých mechanizmov globálnej kontroly v dokumentárnom filme, ktorý berie dych

26.08.2024

Kedy naposledy ste pozerali film, ktorý vás zavŕtal do sedačky, že ste zabudli na čas? Po ktorého pozretí ste sa začali na veci, ktoré sa dejú okolo vás, dívať inak? Že si nepamätáte? Dnes vám prinášam tip na jeden taký dychberúci dokument, ktorý z hlavy len tak nedostanete. IMPAKT je rozsiahly dokumentárny film, ktorý otriasa základmi nášho chápania moderného sveta. [...]

Médiá zámerne ignorujú tento film. Sú zamestnaní propagáciou vraha

23.08.2024

Zatiaľ čo sa väčšina slovenských médií venuje filmu, ktorý glorifikuje Mikuláša Černáka, masového vraha, cez sociálne siete sa šíri iný film. Ten, ktorý hovorí o tých, ktorí robia z vrahov hrdinov, plánujú streľbu na školách, páchajú teroristické útoky a ešte sami seba pasujú za odborníkov. Reč je o filme Impakt. Prelomovom dokumentárnom filme, ktorého [...]

Russell Bentley

Donbaského kovboja z USA, ktorý bojoval za Rusov, mučili a zabili spolubojovníci. Vojakov čaká súd

20.09.2024 21:30, aktualizované: 22:02

Vojaci majú byť súdení kvôli rôznym obvineniam od prekračovania právomocí, cez užívanie fyzického násilia a mučenia a spôsobenie smrti nedbanlivosťou.

Election 2024 Trump

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

20.09.2024 20:17

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní.

polícia podvodná zoo

Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo, okrádajú ľudí. Totálny hyenizmus, reaguje polícia

20.09.2024 18:36

Totálny hyenizmus. Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo v čase, keď tá skutočná čelí následkom ničivých záplav, uviedla polícia.

harrisová, trump

Predčasné voľby v USA odštartovali: Voliči troch štátov už rozhodujú, kto povedie Biely dom

20.09.2024 18:20, aktualizované: 19:14

Väčšina štátov americkej Únie umožňuje predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, aby ľudia neprišli o možnosť voliť.

chajimseli

Keď urobíš prvý krok, cesta sa objaví

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 28436x
Priemerná čítanosť článkov: 1354x

Autor blogu

Kategórie