Založ si blog

Prenasledovanie má jasnú príčinu. Je ňou tabuizovaná téma

V posledných desaťročiach sa v Európe i mimo nej zvýšila aktivita antikultových organizácií, ktoré vykonávajú svoju činnosť pod zámienkou boja proti nebezpečným „sektám“, ktoré údajne ohrozujú spoločnosť. Využívajú metódy dezinformácie, ohovárania a manipulácie verejnej mienky, čím vyvolávajú nepriateľstvo a konflikty proti kultúrnym, náboženským a sekulárnym spoločenstvám.

Umelé nálepkovanie má jasný cieľ

Antikultové organizácie umelo vytvorili negatívnu kategóriu „kultov“ a „siekt“. A každé spoločenstvo spadajúce do tejto kategórie je zbavené demokratických práv zaručujúcich slobodu myslenia, svedomia a náboženského vyznania. Okrem toho zneužívanie pejoratívnych označení zo strany antikultistov spôsobuje veľké škody organizáciám a ich členom v osobnej a v profesionálnej sfére. A to napriek tomu, že OSN, Európsky súd pre ľudské práva, Súdny dvor EÚ, ako aj ďalšie medzinárodné inštitúcie používajú však neutrálnu terminológiu na označenie akéhokoľvek náboženského alebo sekulárneho spoločenstva a vyhýbajú sa pejoratívnym označeniam, ako sú „kulty“ alebo „sekty“. 

Mnohé médiá a iní komunikátori v Európe však túto prax nedodržiavajú a používajú takéto negatívne zafarbené termíny na mnohé hnutia a skupiny. V médiách sa často zverejňujú falošné obvinenia proti „disidentom“ zo strany antikultistov, čo má veľmi vážne dôsledky na povesť prenasledovanej skupiny, aj keď ich neskôr vyvráti súd.

Prenasledovanie kvôli skúmaniu skutočných príčin klimatických zmien

Jedným z najjasnejších príkladov obetí útokov antikultových skupín je medzinárodné dobrovoľnícke hnutie ALLATRA. Je to jedinečné združenie ľudí z viac ako 180 krajín sveta, ktorí nie sú ľahostajní voči tomu, čo sa deje. Dobrovoľníci a odborníci z rôznych oblastí vedy spojili svoje úsilie pri skúmaní globálnej zmeny klímy na Zemi – jednej z najvážnejších hrozieb našej doby komplexne skúmajú vplyv ľudskej činnosti, geokozmických a geodynamických faktorov na meniacu sa klimatickú situáciu na planéte. Dobrovoľníci nezištne investujú svoje odborné skúsenosti, vedomosti a tvorivosť do hľadania riešení klimatickej krízy v prospech celého ľudstva. Ako sa ukázalo, táto téma narastajúcich klimatických zmien sa stáva čoraz väčším tabu v spoločnosti. Mnohé príspevky podliehajú už teraz prísnej cenzúre. 

Antikultové skupiny začali masívnu diskreditačnú kampaň proti Allatra, tejto mierovej organizácii, snažia sa pošpiniť jej povesť a označiť ju za „sektu“. Z členov sa snažia vytvoriť verejných nepriateľov a obviniť ich zo šírenia dezinformácií. V dôsledku toho bolo mnoho nevinných ľudí vystavených neoprávnenému prenasledovaniu a ohováraniu v médiách. Ako uvádza Egon Cholakian, expert na národnú bezpečnosť, federálny lobista v americkom Kongrese a lektor amerických spravodajských služieb, vo svojej analytickej správe „Neviditeľná vojna. Kto vedie náš svet do záhuby?“, za posledné desaťročie vynaložili antikultisti viac ako 200 miliónov dolárov na diskreditáciu medzinárodnej spoločenskej organizácie ALLATRA.

A v žiadnom prípade nejde o ojedinelý prípad. Činnosť antikultových skupín často porušuje základné ľudské práva – slobodu svedomia, slobodu náboženského vyznania, slobodu prejavu – a tým podkopáva základné demokratické princípy. Dr. Cholakian vo svojej analytickej správe napríklad uvádza pokusy vyhlásiť svätú knihu Hare Krišna „Bhagavadgíta (Taká, aká je)“ za extrémistickú, čo v rokoch 2011 – 2012 vyvolalo masové protesty v Indii a vážny diplomatický konflikt s Ruskom. Paradoxne, osoby zodpovedné za túto provokáciu neboli nikdy potrestané.

Kritické myslenie je dnes dôležitejšie ako kedykoľvek predtým

Podľa Cholakiana nepotrestané aktivity antikultových organizácií poukazujú na prítomnosť skrytých síl s veľkým vplyvom. Odborník zdôrazňuje, že je potrebné maximálne aktivizovať kritickosť svojho myslenia vo vzťahu ku všetkým informáciám, ktoré prijímame, a zabrániť tomu, aby deštruktívne obrazy prenikali cez naše vedomie až do nášho vnútra. „Ak vidíme, počujeme alebo čítame informácie, ktoré obsahujú vzory nespokojnosti, odmietania, nenávisti alebo sklamania z našej krajiny a jej obyvateľov, nesmieme dovoliť, aby tieto správy prešli cez naše kritické myslenie, a musíme ich vedome zastaviť. Tak ako sa staráme o čistotu svojho domova, musíme sa starať aj o čistotu svojho vedomia a chrániť ho pred prienikom jedovatých myšlienok.

Podnecovaním nepriateľstva, neznášanlivosti a konfliktov na základe kultúrnych, náboženských a ideologických rozdielov anikultové hnutia systematicky podkopávajú základy pluralitnej demokracie. Ich deštruktívna činnosť si vyžaduje široké verejné odsúdenie a prijatie legislatívnych opatrení na ochranu základných ľudských slobôd a kultúrnej rozmanitosti s cieľom zachovať demokratický mier.

Krvavé jahody: Vaši to robili naším ženám, teraz je čas na odplatu.

11.06.2024

Nešla som spať, kým som ju nedočítala. Kniha Jiřího S. Kupku, Krvavé jahody, ma úplne dostala. Jej dej začína ukončením II. svetovej vojny, kedy by sa mohlo zdať, že to najväčšie zlo je preč. Nebolo. Z toho, čo sa dialo potom, sa mi dvíhal žalúdok. Pri čítaní som si uvedomovala jedno a to isté: Tie nadávky, osočovanie, ponižovanie. Veď to sa deje aj dnes. Nič sa [...]

Raz sa ťa budú pýtať: Čo si robil, aby si zachránil demokraciu?

07.06.2024

Novodobá inkvizícia Jedno islamské podobenstvo hovorí, že keď chceli upáliť proroka Abraháma, jeden maličký mravec nabral ústami vodu a pokúsil sa ju vyšplechnúť na oheň, aby ho uhasil. Opýtali sa ho: „Dúfaš, že svojou vodou uhasíš tento plameň?“ Mravec odpovedal: „Nie, nedúfam, že sa mi podarí uhasiť oheň, ale dúfam, až sa ma Alah opýta: ‚ČO SI ROBIL, [...]

Klimatické rekordy prekonané: rok 2023 bol rokom extrémnych udalostí a následkov. Kto bráni varovať verejnosť pred blížiacou sa hrozbou?

06.06.2024

Minulý rok sa vyznačoval sériou klimatických a poveternostných extrémov, ktoré mali zásadný vplyv na celú planétu. Extrémne poveternostné udalosti vrátane sucha, lesných požiarov, povodní a tropických cyklónov spôsobili značnú deštrukciu a straty na životoch. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) rok 2023 prekonal klimatické rekordy, ktoré za sebou zanechali [...]

blesk, búrka, blesky, počasie

Pozor na vietor a prudký dážď. Meteorológovia varujú pred búrkami

21.06.2024 22:00

Na území celého Slovenska hrozia v piatok večer aj v sobotu búrky.

Medveď hnedý

Útoky medveďov na človeka v Japonsku sa množia. Ďalšou obeťou je stavebný robotník

21.06.2024 20:41

Medveď pravdepodobne zabil stavebného robotníka (58) v Japonsku. Muža našli v lese v prefektúre Nagano s rozsiahlymi poraneniami hlavy a chrbta.

vojna na Ukrajine, hroby, Charkov

NYT: Veľa mužov na Ukrajine sa skrýva. Obávajú sa, že ich nevycvičených pošlú na smrť

21.06.2024 18:35

Na Ukrajine žije mnoho mužov, ktorí sa skrývajú. Majú strach z odvodov do armády na obranu krajiny proti ruskej invázii. S niekoľkými z nich hovoril denník The New York Times (NYT).

Viktor Orbán

Nemecko už podľa Orbána 'nevonia a nevyzerá rovnako', zmenilo sa na multikultúrny svet

21.06.2024 18:21

Maďarský premiér Orbán počas návštevy Berlína povedal, že Nemecko sa v dôsledku migrácie zmenilo na "pestrofarebný, multikultúrny svet".

chajimseli

Keď urobíš prvý krok, cesta sa objaví

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 16688x
Priemerná čítanosť článkov: 1113x

Autor blogu

Kategórie