Založ si blog

Ako nás moderné technológie ochránia pred nedostatkom pitnej vody? Riešenie je jednoduchšie, ako sa môže zdať

Žijeme v období klimatických zmien. To už nie je hypotéza. Je to realita, ktorá nesie so sebou skazu, nedostatok pitnej vody a hlad.Táto situácia si dnes vyžaduje rozhodné spoločné kroky. Jednou z najnaliehavejších otázok je zabezpečenie vody pre každého obyvateľa Zeme. Dobrovoľníci Tvorivej spoločnosti predstavili jednoduchú technológiu, ktorá pomôže vyriešiť tento problém. 

Voda nad zlato 

Vedeli ste, že v blízkej budúcnosti môžeme prísť o dve základné potreby – potraviny a vodu?

Vo viac ako polovici veľkých svetových jazier, riek a nádrží je v súčasnosti menej vody ako pred 30 rokmi. Menej vody v jazerách a riekach znamená menej vody pre ľudskú spotrebu.

Situácia s vodou vo svete 

Podľa WRI trpí nedostatkom vody 25 krajín (štvrtina svetovej populácie), pričom na čele sú Bahrajn a Cyprus. S problémom sa stretávajú aj európske krajiny: Belgicko, Grécko, Španielsko a Turecko. Na Blízkom východe a v severnej Afrike je 83 % obyvateľstva v kritickom stave nedostatku vody.

Keďže približne 70 % vody sa využíva na pestovanie plodín a výrobu potravín, ľudstvo čelí vážnemu problému. Ak totiž nedokážeme zabezpečiť vodu pre tieto odvetvia, nedokážeme vyprodukovať dostatok potravín. A to vyvoláva otázku potravinovej bezpečnosti. 

 Podľa novej správy UN-Water (OSN – Voda) dnes stále žije 2,2 miliardy ľudí bez prístupu k čistej pitnej vode… Od roku 2022 bude približne polovica svetovej populácie pociťovať vážny nedostatok vody minimálne počas nejakej časti roka.

Prognózy 

Správa OSN predpovedá, že zmena klímy zhorší krízu v oblasti vody a bude predstavovať akútne riziko pre sociálnu stabilitu.

Podľa konzervatívnych odhadov bude v roku 2030 viac ako 40 % svetovej populácie žiť v regiónoch, kde bude vody nedostatok. Zásobovanie vodou vo veľkých mestách bude obmedzené. Kvalita vody sa bude neustále zhoršovať, začnú epidémie, vrátia sa stredoveké choroby. Vodná kríza povedie k nedostatku potravín. To vyvolá rozsiahle migrácie obyvateľstva a spôsobí chaos v globálnom spoločenstve.

Aké riešenie sa navrhuje?

To, čo vedci v súčasnosti navrhujú na riešenie problému s vodou, vytvára reťazec ďalších neriešiteľných problémov.

  1. Odsoľovanie vody. Každý galón odsoľovanej vody zanecháva približne 2 galóny hypersalinnej vody. Je tu jeden zložitý problém: táto voda sa nakoniec vracia do oceánu.  Masové použitie tejto technológie by zvýšilo slanosť oceánskych vôd a zabilo väčšinu živých organizmov. Tým by sa narušil ekosystém svetových vôd.  
  1. Transport ľadovcov. Teoreticky sa všetko zdá byť jednoduché, dopraviť niekoľkomiliónový alebo niekoľkomiliardový blok ľadu k spotrebiteľovi. Otázkou však zostáva, ako tento ľadovec uchovať v teplom oceáne.
  1. Výrub stromov. Niektorí „predstavitelia vedy“ (ani ich nemôžem nazvať skutočnými vedcami) navrhujú výrub stromov, pretože podľa nich „spotrebujú veľa vody“. Súhlasili by ste žiť vo svete, kde nie sú stromy, kde nie je spev vtákov, kde nie je lesný chládok?
  1. Využívanie odpadových vôd. Táto možnosť je vhodná len na pestovanie plodín. Málokto chce piť vodu, ktorá prešla odpadovými rúrami.

Jedinou fungujúcou možnosťou, ktorá sa navrhuje na riešenie problémov s nedostatkom vody, je prísna evidencia a obmedzenie spotreby. Ani to však nie je riešenie. Voda je základom života. A každý človek by ju mal dostávať v potrebnom množstve na spotrebu aj na všetky domáce, technické, poľnohospodárske a priemyselné účely. 

Aké máme alternatívy?

Dnes máme technológiu, ktorá nám umožňuje poskytnúť každému človeku kdekoľvek na planéte potrebné množstvo vody. Ide o generátory atmosférickej vody (ďalej len GAV).

Táto technológia je podrobne opísaná v populárno-vedeckom filme Voda zo vzduchu: Cesta k záchrane ľudstva, ktorý bol vydaný na platforme Tvorivá spoločnosť.

V súčasnosti existujú dva spôsoby získavania vody zo vzduchu. 

  • Prvý spôsob. V tomto prípade sa používa medziprodukt, napríklad sieťovina alebo pohlcovač vlhkosti, cez ktorý prechádza vzduch a pohlcuje vlhkosť alebo vyvoláva jej kondenzáciu. 
  • Druhý spôsob. Zníženie teploty vzduchu na rosný bod, aby voda prirodzene kondenzovala. 

Kondenzácia vody zo vzduchu je úplne udržateľný systém a funguje oveľa rýchlejšie ako napríklad získavanie podzemnej vody. Dopĺňanie podzemnej vody trvá roky, pretože voda musí preniknúť cez niekoľko vrstiev pôdy. To však nie je prípad atmosféry. Atmosféra je v priamom kontakte so zemským povrchom a svetovými vodami, kde neustále dochádza k vyparovaniu.

Preto môžeme získať toľko vody, koľko potrebujeme, kdekoľvek na planéte, dokonca aj na najhorúcejších a najsuchších miestach planéty, ako je Údolie smrti v Nevade alebo púšť Atacama. 

Výhody používania GAV

Použitím technológie GAV získame nielen čistú vodu, ale vyriešime aj niektoré environmentálne a klimatické problémy.

Ak budeme mať GAV v každej domácnosti, už nikdy nebudeme musieť používať plastové fľaše. Znížia sa škody spôsobené výrobou plastov a životné prostredie sa vráti do svojho prirodzeného kolobehu. 

Zároveň sa postupne odstránia aj plasty, ktoré sa už nachádzajú v ovzduší. Ako? Voda kondenzuje z vlhkosti vo vzduchu. GAV odoberá len vodu, pretože molekula H2O je menšia ako čiastočka mikroplastu, piesku a všetkého, čo lieta vo vzduchu. Vzduch sa tak čistí od všetkých škodlivých nečistôt.

Odoberaním vlhkosti zo vzduchu stimulujeme odparovanie. Spolu s odparovaním stúpajú mikroplasty a nanoplasty z hladiny svetových oceánov a ich množstvo v oceáne sa postupne znižuje. Ak budeme používať GAV v priemyselnom meradle, odstránime prebytočnú vlhkosť z atmosféry. Tým sa atmosféra ochladí a bude menej vlhká. V dôsledku toho sa zníži sila hurikánov a búrok a zníži sa výskyt extrémnych zrážok. Tým sa zachránia milióny životov a zabráni sa mnohomiliardovým škodám. 

Na masové využívanie GAV je však potrebná lacná a čistá energia. Tento problém sa rieši zavedením bezpalivových generátorov energie (BPG). Žiaľ, existujú organizácie (nazývame ich antikultové organizácie), ktoré zo strachu pred stratou moci túto technológiu brzdia.

Zavedenie BPG zníži závislosť od vodnej energie a umožní otvorenie priehrad. Obnovia sa korytá riek, obnoví sa prirodzený tok, odstráni sa stagnácia vody a oživia sa ekosystémy.

Tieto opatrenia umožnia dosiahnuť aj viaceré ciele trvalo udržateľného rozvoja, ktoré schválilo Valné zhromaždenie OSN. 

Ak sa tieto prioritné kroky zrealizujú, hmatateľné výsledky uvidíme do 2-3 rokov. Vďaka zavedeniu generátorov atmosférickej vody budeme mať dodatočný čas na nájdenie riešení na ochranu planéty pred kozmickým vplyvom, ktorý priviedol k nárastu počtu rozsiahlych prírodných katastrof  na planéte.

Pokrok v ohrození: Prečo je projekt TS v centre prenasledovania?

21.07.2024

Účastníci projektu Tvorivá spoločnosť (ďalej len „TS“) o sebe dávajú vedieť už viac ako 5 rokov. Počas tohto obdobia sú neustále prenasledovaní antikultovnými organizáciami. V posledných rokoch sa aktivizovalo najmä v Rusku a na Ukrajine. Zdá sa to byť dosť zvláštne, keďže samotná aktivita antikultistov, je podľa ich vlastných slov zameraná na zabránenie [...]

Čo videl Edgar Cayce? Jeho predpovede sa desivo plnia

03.07.2024

Je možné zmeniť budúcnosť, alebo je všetko, čo sa deje, vopred dané? Keď sa Edgara Cayceho, jedného zo svetoznámych jasnovidcov, opýtali, či v roku 2000 nastanú na Zemi nejaké veľké zmeny, odpovedal, že nastane „posun pólov“, ktorý bude znamenať príchod Nového veku. Cayce nikdy neuviedol konkrétne dátumy pozemských zmien, načrtol však chronológiu udalostí, [...]

Krvavé jahody: Vaši to robili naším ženám, teraz je čas na odplatu.

11.06.2024

Nešla som spať, kým som ju nedočítala. Kniha Jiřího S. Kupku, Krvavé jahody, ma úplne dostala. Jej dej začína ukončením II. svetovej vojny, kedy by sa mohlo zdať, že to najväčšie zlo je preč. Nebolo. Z toho, čo sa dialo potom, sa mi dvíhal žalúdok. Pri čítaní som si uvedomovala jedno a to isté: Tie nadávky, osočovanie, ponižovanie. Veď to sa deje aj dnes. Nič sa [...]

charkov

Žiarlivý muž v Maďarsku podpálil dom svojej partnerky, vyhoreli štyri domy

23.08.2024 13:01

V dome sa v čase incidentu nachádzal aj bývalý manžel ženy a ich dve deti.

Gábor Grendel

Susko by nemal vymenovať Trubana za šéfa Špecializovaného trestného súdu, kým nerozhodne Ústavný súd, vyzýva hnutie Slovensko

23.08.2024 13:00

Truban bol uznaný za vinného zo závažného disciplinárneho previnenia, nemal by riadiť žiaden súd," uviedol Grendel.

handlová, fico, atentát

Fico o svojom zdraví: Guľka vám spôsobí v tele neuveriteľnú šarapatu. Pracovať môžem, ale závažia nie som schopný zdvíhať

23.08.2024 12:41

Premiér avizoval, že správu o atentáte v Handlovej čoskoro zverejnia.

chajimseli

Keď urobíš prvý krok, cesta sa objaví

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 23046x
Priemerná čítanosť článkov: 1280x

Autor blogu

Kategórie